Jdi na obsah Jdi na menu
 

Epilepsie

31. 1. 2010

Tenhle článeček bude místy osobní, neboť jsem jednou z epileptiček a má dcera také. Já trpím epilepsií od mých 8 let a dcera od 3 let. V mém životě s epi jsem se setkala se spoustou mýtů, předsudků i hloupých a omezených názorů na lidi s epilepsií. 

Také jsem zjistila, že nemůže člověk vždy spoléhat jen na lékaře, ne všechny léky jsou pro každého vhodné a ne vždy je dávkování, které nám určí lékař, to nejlepší, což se nám potvrdilo u dcery. 

 Takže tímto bych chtěla velice poděkovat primářce MUDr. Marii Kunčíkové z dětské neurologické kliniky v Ostravě - Porubě ( http://www.fno.cz/klinika-detske-neurologie/mudr-marie-kuncikova ), kde jsme strávily s dcerou dobu od 12.září do 9.prosince 2000 a jsme tam nyní pod stálým dohledem :-)  

Obrazek 

Epilepsie - co to je
epilepsie je chorobný stav, který je výsledkem nadměrné elektrické aktivity v mozku a nervovém systému. Nemocní epilepsií zažívají okamžiky, kdy velké množství mozkových buněk je aktivováno najednou. Tento nekontrolovaný výboj má širokou paletu příznaků - od pouhého prázdného pohledu až po ztrátu vědomí provázenou křečemi. Tyto
stavy se nazývají epileptické záchvaty.  

Příznaky epilepsie
Krátké výpadky vědomí, zmatenost nebo poruchy paměti, opakované rychlé mrkání, pomlaskávání a žvýkání, často podvědomé přechodná ztráta pozornosti, pohled upřený do prázdna, nemocný neodpovídá na oslovení, ztráta vědomí, někdy uvedená hlasitým výkřikem, svalové záškuby.
   

Druhy epileptických záchvatů
Hovoříme o záchvatech „malých“ a „velkých“, nýbrž o záchvatech parciálních (ložiskových, fokálních) a generalizovaných. Termín generalizovaný záchvat znamená, že zasahuje obě mozkové polokoule a že příznaky tohoto záchvatu postihují současně obě poloviny těla. Naproti tomu u parciálních záchvatů je zasažena záchvatovou
aktivitou jen ohraničená část jedné mozkové polokoule a také příznaky takového záchvatu se projevují obvykle jen na jedné straně těla.

Já osobně trpím záchvaty generalizovanými, stejně tak tomu bylo u dcery, která je chválabohu již kompenzovaná :o) Svůj první a naštěstí poslední grand-mall (záchvat s bezvědomím a křečí) jsem si prodělala v 17 letech. Nevzpomínám si na upadutí, sanitu, jen matně, jak mě do ní vlekli. Dlouho jsem se za to styděla, ale byl tak velký, že se mi u něj povedlo i pomočit :o( Bohužel se mé tělo rozhodlo a nijak to nekonzultovalo, že od té doby budu farmakorezistentní.

 

Antiepileptika: Antiepileptické přípravky fungují na principu tlumení dráždivosti nervových buněk v mozku. Když je tlumená i normální aktivita mozku, mohou se snížit i některé kognitivní funkce, jako například pozornost a koncentrace, energie, nálada, elán (např. chuť pustit se do nějaké činnosti).  

Obrazek

První pomoc
Nepokoušejte se nikdy nějak omezovat osobu, která má epileptický záchvat, nebo jí dávat do úst roubík nebo něco podobného, aby si neprokousla jazyk; může to způsobit závažné poranění postižené osobě i vám, když vás pokouše. Místo toho se snažte zmírnit pád postiženého na zem a odstraňte z okolí všechny ostré a tvrdé předměty. Po skončení záchvatu převraťte postiženého epileptika do polohy na boku, aby nedošlo k zapadnutí jazyka.
 

... Doufám, že jestli se mi nedejbože stane, že by mě ještě popadl grand-mall, nebude snad poblíž takový umělec, který by mi do úst vložil klacek jako aportérovi.. aby mi "pomohl", protože i takové názory jsem už slyšela. Na druhou stranu díky za takové lidi, aspoň občas shledávám svou nemoc vtipnou s zcela neotřelou ..no a veselá mysl půl zdraví. :o)))

Obrazek 

Ještě bych chtěla napsat, že národní den epilepsie je 30. září. A pro milovníky svátku zamilovaných, sv. Valentýn byl i patronem epileptiků, což už ví málokdo. 

Obrazek

No a protože život epileptika není občas jen tak jednoduchý a měli bychom jak sobě, tak svým dětem vybrat při této diagnóze odpovídající sport i zábavu, tak ještě něco, co výběr usnadní.

Sport a volný čas u lidí s epilepsií:
Aktivní využívání volného času sportem prospívá každému člověku včetně lidí s epilepsií a to nejen pro tělesnou kondici, ale i pro zlepšení psychiky. U každého onemocnění, epilepsii nevyjímaje, je však třeba dostatek vědomostí, jaká bezpečnostní pravidla je nutno dodržovat, aby se minimalizovala možnost úrazu či jiného poškození a naopak, aby přílišné obavy zbytečně lidi s epilepsií neomezovaly.

Pro dítě s epilepsií je velmi důležité účastnit se co možná nejvíce aktivit, aby se vyrovnalo svým zdravým kamarádům. Tam, kde jsou záchvaty méně časté, nemusí být mnoho omezení. Je také dobré tyto aktivity konzultovat s ošetřujícím neurologem. 

Na úplný konec několik slavných lidí s epilepsií
Sokrates, Julius Caesar, Johanka z Arku, Napoleon Bonaparte, Lord Byron, Charles Dickens, Fiodor Dostojevskij, Jean Baptist Moliere, Agatha Christie, Vincent Van Gogh, Isaac Newton, Niccolo Paganini, Georg Friedrich Handel, Ludwig van Beethoven, Elton John, Petr Iljič Čajkovský...

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Ahoj Lucko

Epilepsie u dítěte,14. 3. 2010 9:00

Dcera je nyní stabilizovaná.. Epilepsie u ní byla rovněž diagnostikována na základě EEG.. V době kdy měla problémy se to projevovalo tak, že se v době záchvatu nereagovala a oční panenky se jí protáčely nahoru až už bylo vidět samotné bělmo.. :-( Měla 16 až 28 záchvatů denně.. Přeju Tvé dceři ať se nemoc dostane brzy pod kontrolu a pak už jen samé zdravíčko a štěstíčko :-)

Epilepsie u dítěte

Lucka,6. 3. 2010 20:50

Ahoj, chci se zeptat, jak se projevuje epi u tvojí malé. Mojí pětileté holčičce teď diagnostikovali epi na základě eeg. Bolívá ji hlavička, brní končetiny, mívá problém se stabilitou.
Díky, Lucka