Jdi na obsah Jdi na menu
 

Diabetes - Cukrovka

31. 3. 2010

Co je diabetes?


Cukrovka (diabetes mellitus) je souhrnný název pro několik různých onemocnění. Všechny tyto choroby se projevují zvýšenou hladinou cukru v krvi (hyperglykémií).
Cukrovka je chronické autoimunitní onemocnění, způsobené poruchou tvorby inzulínu, což má za následek narušení metabolismu cukrů v organismu. Projevuje se zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi. Je zasažen metabolismus i ostatních živin v organismu.

 

Typy diabetes:

 

Diabetes typu 1.

Cukrovka 1. typu začíná obvykle v dětství či dospívání. V některých případech je možný i pozdní vznik tohoto onemocnění po třicátém roce věku, pak ho označujeme jako LADA (latent autoimmune diabetes in adults), tedy pomalu probíhají cukrovka dospělých. Tímto typem cukrovky trpí 7 % diabetiků v České republice a je pro něj charakteristická úplná absence inzulínu v těle.

 

Diabetes typu 2.

92 % nemocných cukrovkou tvoří diabetici 2. typu. Cukrovka 2. typu postihuje častěji starší osoby a osoby s nadváhou či obezitou.  Málo pohybu, nepravidelné jídlo, nadměrný stres, ale také genetické dispozice výrazně přispívají ke vzniku tohoto typu cukrovky. Častěji než nedostatek mívají tito pacienti normální množství či dokonce nadbytek inzulínu.
Cukrovka 2. typu se často pojí s řadou dalších metabolických odchylek např. obezitou, vysokým krevním tlakem, zvýšenou hladinou kyseliny močové v krvi. Základem léčby je důsledné dodržování diabetické diety. Velmi prospěje rovněž zvýšení pohybové aktivity. U obézních nemocných bývá účinným léčebným opatřením redukce hmotnosti. V některých případech musíme podávat léky zlepšující uvolňování inzulinu, zvyšující citlivost tkání na inzulin, blokující vstřebávání cukru ze střeva nebo inzulín.
Jaká je příčina?
Příčina cukrovky 1. a 2. typu je odlišná. Hlavní hormon regulující hladinu cukru (glykémii) v krvi -inzulín je vytvářen beta buňkami Langerhansových ostrůvků slinivky břišní. Snižuje glykémii tím, že podporuje vychytávání glukózy ve svalech, játrech a v tuku.

 

 

Obrazek

 

Příznaky diabetes:


Diabetes I. typu: U menších dětí většinou převažuje abnormální žízeň, časté močení, opětovné noční pomočování, únava a pocit hladu. Vyskytuje se náhle u dětí, které byly dosud zcela zdravé a jejichž nemocnost byla minimální. Vzhledem k tomu, že se jedná o autoimunitní onemocnění, sdružuje se rovněž s onemocněními stejného typu, jako jsou např. celiakie, poruchy štítné žlázy apod.
Diabetes II. typu: Mezi hlavní příznaky patří zamlžené vidění, změna pocitu sladké chuti, svědění kůže a typická suchá svědivá ložiska, žízeň, únava, časté močení. Nezanedbatelným faktorem je pomalé a nehojící se rány, mravenčení dolních končetin (postižení nervů).

 


Náhlé komplikace diabetu:
 

 

Hypoglykémie - nízká hladina krevního cukru (glukózy) příčiny hypoglykémie: velká dávka inzulinu, špatně zvolený typ inzulinu, nadměrná námaha, málo cukrů v jídle. Pokud není hladina cukrů vyrovnána, vede k dezorientaci, změnám chování a u dětí k padání a odmítání chůze. V nejhorším a neléeném případě může dojít ke komatu a smrti.

 

Hyperglykémie - vysoká hladina krevního cukru (glukózy) může vést:
a) diabetická ketoacidóze u diabetiků I. Typu – diabetické ketocidóze, jejiž příčinou může být vynechání dávky inzulínu, stres, nemoc. Příznaky: zvracení, nevolnosti, nechuť k jídlu, pocity slabosti, ospalost, a další klasické příznaky hypeglykemie - žízeň, sucho v ústech, suchá nebo zčervenalá kůže, pokud není léčena může vést rovněž ke kómatu a smrti

b) hyperglykemický hyperosmolární syndrom (u diabetiků II.typu) příčina: neléčená infekce, léky, mrtvice, nedostatečné množství tekutin. Příznaky: sucho, vyprahlo v ústech, velká žízeň, ospalost, zmatenost, teplá, suchá kůže bez pocení, vysoká hladina glukózy v krvi,pokud není léčen může vést ke kómatu a smrti. 

 

První pomoc:


O první pomoci můžeme hovořit pouze u akutních komplikací cukrovky. Nízkou hladinou cukru (hypoglykémií) je ohrožen nemocný, který má již léčenou cukrovku inzulínem nebo tabletami. Nutné je co nejdříve dodat tělu cukr, nejlépe ve formě slazeného nápoje nebo rohlíku. Pokud nemocný s hypoglykémií není schopen polykat, protože je v bezvědomí, tak mu dejte kostku cukru pod jazyk, a ihned zavolejte lékařskou pomoc, hraje se o minuty! V případě ostatních komatózních stavů u diabetika zavolejte lékaře, je nutná hospitalizace nemocného, doma většinou nic nezmůžete.


Problémem je, jak odlišit hypoglykemické koma, kdy je nutné dodat cukr a ostatní akutní stavy u diabetiků, které jsou spojeny naopak s vyšší hladinou cukru.
Je několik rozdílů.
Hypoglykémie se na rozdíl od ostatních diabetických komat rozvíjí velmi rychle (během minut), kůže je opocená, není přítomné hluboké dýchání, nejsou známky dehydratace (suchý jazyk). Pokud si nejste jistí, není chybou podat pacientovi s hyperglykémií cukr, protože život není ohrožen během minut. Ale může být osudovou chybou podat při hypoglykémií inzulín. 

 

Obrazek

 

Dietní léčba:


Léčba všech typů diabetu je založena na dietních opatřeních.
Základem dietních opatření je rozdělení jídel do 5-6 jídel denně (u dětí i více) s tím, že si pacient musí hlídat množství zkonzumovaného cukru (i škrobů, které se rozkládají na jednoduché cukry).
Základem jídelníčku diabetika je zelenina, a libové maso. Ovoce by mělo rovněž tvořit větší součást stavy diabetiků, je ale třeba hlídat množství fruktózy v něm obsažené. U diabetu je jedno jaký typ cukru tělo přijímá, zda jednoduché cukry – glukóza, fruktóza, či cukry složené – sacharóza (řepný cukr), musí se hlídat jeho množství a dle přepočtu na jednotky zvolit vhodný typ a množství aplikovaného inzulinu (diabetes I. Typu, a pokročilý diabetes II. typu).
U diabetu s aplikací inzulinu je třeba dietu dodržovat velmi přísně. U ostatních typů „stačí“ hlídat množství cukrů a pravidelný dietní režim, redukce váhy (diabetes II.typu) a pravidelná přiměřená fyzická aktivita.

 

Vhodné potraviny u diabetické diety – snižující hladinu cukru v krvi:


česnek, cibule, lněné semeno, fazolové lusky, bobuloviny, pivovarské kvasnice, mléčné výrobky (především nízkotučné sýry), ryby,salát z mladých lístků smetánky lékařské, kyselé zelí, listová zelenina, zelené rostliny, luštěniny, sója, ořechy, celozrnné výrobky, pšeničné klíčky, mrkev, baklažány, olivy, artyčoky, cibule, celozrnné výrobky. Z dalších bylin je možné doporučit ženšenový kořen, borůvky, kořen pampelišky (smetánky lékařské), borůvkové listy a listy kopřivy.


Obrazek

 

 

Maličko z dia receptů:

 

 

 

Grilovaný řízek s křenem

400 g vepřové kýty
2 lžíce hořčice
2 lžíce strouhaného křenu
40 g oleje

Vepřové řízky naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem a necháme asi 1 hodinu odležet. Potom maso zhruba 10 minut grilujeme. Podáváme posypané křenem s vařenými brambory.

 

Bramborová francouzská polévka

1 l zeleninového vývaru
400 g brambor
400 ml bílého jogurtu
2 žloutek
pepř
majoránka
sůl
petrželka

Vývar uvedeme do varu, přidáme do něj oloupané a nastrouhané brambory. Na mírném ohni povaříme asi 10 minut. Do hotové polévky přidáme jogurt s rozšlehaným vejcem. Ochutíme pepřem, majoránkou a podle chuti osolíme. Před podáváním přidáme na talíř nakrájenou petrželku.

 


Bílé fazole nakyselo

400 g bílých fazolí
60 g cibule
10 g oleje
sůl a pepř
ocet
1 sterilovaná okurka

Přebrané bílá fazole dobře propláchneme vlažnou vodou, pak zalijeme studenou vodou a necháme tři až čtyři hodiny máčet. Nabobtnalé fazole dolijeme vodou a zvolna vaříme doměkka. Cibuli nakrájenou nadrobno, vložíme do tuku přidáme nakrájenou okurku, zaprášíme a vmícháme do okapaných fazolí. Osolíme, opepříme, okyselíme a krátce podusíme. Jako doplněk podáváme zeleninový salát

 

Fíkový salámek 

200 g fíků, 200 g vlašských ořechů, 50 g mandlí, 50 g sušených meruněk, 1 bílek, trochu ovocné dia šťávy

Fíky a ořechy umeleme, přidáme spařené, oloupané a nahrubo nakrájené mandle, bílek a promícháme. Podle potřeby přidáme trochu šťávy. Z hmoty vytvarujeme salámek, zabalíme do alobalu a necháme do druhého dne ztuhnout. Pak nakrájíme na plátky.

 

 
Mrkev na smetaně s vepřovým masem

400g vepř.masa,1 kg mrkve,250 ml smetany,1lžíčka škrob.moučky,olej,sůl,pepř,nat petrželky jako příloha těstoviny nebo brambory.

Na lžíci rozehřátého oleje nasypeme 400 g na kostky nakrájeného masa,osolte,opepřete a za stálého míchání krátce opečte,podlíjte šálkem vody a zvolna duste skoro do měkka.Přidejte 1 kg očištěné a na kolečka nakrájené mrkve,podle potřeby trošku podlíjte a poduste.Nakonec přidejte do pokrmu 250 ml smetany rozmíchané se lžičkou škrob.moučky,krátce povařte,dochutte a posypejte petržel.natí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář