Jdi na obsah Jdi na menu
 

Zámek Bojnice

24. 1. 2010

Když jsem tady nakonec loni přijela, naprosto mě to uchvátilo.. Naprosto mně uchvátila atmosféra dýchající ze všech zákoutí tohoto zámku a parku. Snad se mi to jednou podaří a vrátím se tam.. :-)

Bojnice jsou malé městečko s cca 5000 obyvateli a je neuvěřitelně hezké a malebné..

Zámek Bojnice patří na Slovensku k nejoblíbenějším a nejkrásnějším. nachází se blízko městečka Prievidza (okres Prievidza, region Trenčín) oblast Malá Fatra.

Tady na zámku Bojnice se točily pohádky jako Šíleně smutná princezna, nebo Pán a hvězdář.Obrazek

Obrazek

Zámek je postaven na travertinové skále s přírodní jeskyní. Zámek byl poprvé postaven v 11. století, jak je poprvé zmíněna v návrhu zákona o Zobor opatství v Nitře. Bojnický zámek byl poprvé zmíněn v roce 1113 když byl uveden jako osada pod hradem. Obrazek

Zámek Bojnice byl původně dřevěným, později kamenným hrad, jenž byl majetkem rodu Hont-Poznan. Tento rod se později spolčili s Matušek Čákem Trenčanským, kterému Zámek Bojnice později připadl. Poté se zde vystřídalo mnoho zámožných uherských pánů, jako např. Gilethovci, páni z Jelšavy a nakonec Noffryovci, kteří Zámek Bojnice zrekonstruovali. V 15. století byl v rukou Zápolských, v 16. století to byli Thurzovci. Posledními pány zámku byli Pálffyovci, kteří ho nechali v 17. století barokně upravit. Od roku 1852 je v rukou hraběte Jana Františka Pálffyho, který se rozhodl přestavit Zámek Bojnice v neoklasicistickém stylu budapešťským architektem J. Hubertem.

Obrazek    Obrazek

V parku zámeckého areálu je jedna z nejstarších zoologických zahrad na Slovensku. ZOO Bojnice byla založena v roce 1955, má nejdelší tradici na Slovensku. Na konci roku 1991 bylo v této Zoo 242 různých živočišných druhů a více než 2000 zvířat. Mezi nimi i královský Condor, Mandarínské kachny, šimpanzi, lední medvědi, hnědí medvědi, levharti, lvi a tygři, australští rudí klokani a afričtí sloni.

Obrazek

Hlavní sezona (1.5. - 30.9.)
Denní prohlídka: 5,31 EUR / dospělí, 2,66 EUR / děti od 6 do 15 let, 0,66 EUR / děti od 3 do 6 let.
Noční prohlídka: 6,64 EUR / dospělí, 4,98 EUR / děti.

 

 

V hlavní sezoně je zámek otevřen pro veřejnost od 9.00 do 17.00 hod. Mimo sezonu (1.10. - 30.4.) je otevřený od 10.00 do 15.00 hod.

 

Obrazek

Takže já doporučuju.. pro mně to byl nádherný výlet, oddech v romantickém prostředí a absolutní nadšení.. lepší místo kde vypnout, nenajdete :-)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář