Jdi na obsah Jdi na menu
 

Chalupka a grunt

10. 2. 2010

Jako dítě jsem zbožňovala spoustu věcí.. třeba když jsme chodívali se sousedy dělat vaječiny a párky do lesíka k Ostravici.. Víkendové celodení výlety na Frýdlantské koupaliště, kde mně naši učili plavat :-), dovolené, návštěvy u sousedů, ať už víkendové nebo Silvestrovské.. taky jsem zbožňovala jezdit na "dolinu" k babičce..

 

Babička měla chalupku asi necelý kilometr od našeho domu, v takovém údlíčku mezi lesy. Kousek od jejího domku měla grunt teta s křesničkou. Teta měla dvě děti.. dceru po težké mozkové obrně, na invalidním vozíku.. s tou jsem si vždycky hrávala. Měla spooooustu barbín ( tehdy ještě nedostatkové zboží :-), takže jsme je oblékaly, hrály si s nima, chodily ven.. dokonce jsme se spolu učily :-)...... a syna , který s náma vyváděl různé neplechy :-)Pořád tam bydlí, i teta, i její dcera.. jen Slávek ž není mezi náma :-(

Měla jsme to tam tak ráda! 

  

Kolem chalupky a gruntu se vždycky pohybovala hotová zoologická zahrada. Měli tady krávy, ovce, prasata, husy, kačeny, slepice.. Káčátka za náma chodily jako nohsledi.. Vzpomínám jak jsem krmila telátko, mělo krásný drsný jakzyk a nádherné velké hnědé oči. :-) Měli tu snad až na koně cokoli co má 2-4 nohy a dá se chovat.. :-D

 

Babička měla chalupku malou, nic srovnatelného s dnešními domy. Po vstupu se člověk ocitl naproti takové delší místnosti kde byl dyvan a naproti něj obrovská knihovna, plná knih. Blízko knihovny v rohu stál malinký pecek v kterém se topilo. Na obě strany z této místnosti byla další místnost, vpravo jídelna, vlevo ložnice. V jídelně hned u vchodu pod oknem byl stůl, židle a naproti kachlové kamna. Z jídelny se šlo malinkou chodbou do gaňku, který měl samostatý východ ven. 

Ložnice byla veá místnist které vévodila manželská postel a pak tu byly další dvě lůžka.. Tam jsem  spávala já a sestra. Ložnice byla namořena tmavým mahagonem. Byla vyřezávaná, měla po obvodech vyřezávané copánky, na čelech postele ornametny a v prosklené vitrýně skříně krásného andělíčka..

Zahrada byla upravená.. pod pivoňkama měla takové místečko, kde stála malilinká vyřezávaná chaloupka s odklápěcí střechou.. propracovaná do nejmenšího detailu. Tu jsem vždy obdivovala. Babička měla krásnou romantickou zahradu, každý kamínek a kytka tam měla svoje nenahraditelné místo. Zahradou se vinuly kamenné chodníčky nad kterýma se klenuly oblouky obrostlé růžovými keři....

 

Na čas starávený na chalupce a gruntě s babičkou ráda vzpomínám.. Na péřové duchny pod kterýma se nešlo hnout ani přes ně vidět :-) Na rána, kdy se člověk budil, v pecku praskal oheň a po chaupce se rozhostilo teploučkoooo.. Na to jak na louku před chalupkou chodily srnečky..a  na to jak jsme v létě z kopečka který vedl k lesu pod chalupkou váleli sudy :-) 

 

Na vršku toho kopečka byla rovinka na které byla ohrada pro ovce. Vzpomínám na starého Klegu, jak zaháněl ovce do ohrady  a chlívků klasickým voláním "baaarošiiii do chlívaaaa"..  Chlív byl vlastně taková jedna velká stodola, z menší části zděná.. pro zvířata, jinak dřevěná.. Měla čtvery velké vrata a v patře seník, kde se lezlo po žebříku :-) Na seník vzpomínám moc ráda.. ne že by se tam děly nějaké nepřístojnosti :-D Ale moc ráda jsem tam chodila.. Někdy když se seno shazovalo dovnitř stodoly o patro níže, jsme shora skákali dolů do sena. Poprvé jsme měli strach, byla to přece jen výška, ale jakmile jsme to zvládliK smrti ráda jsem si vylezla žebříkem nahoru a sama tam dokázala ležet hodiny a koukat jak se škvírama v dřevěné střeše prodíralo sluníčko a jak v tom sluníčku poletoval senný prach..

 

_________________________________________________________________________

 :-) Jen pro úplnost:

Dolina - údolí

Chalupka - domek

Grunt - statek

Ganěk - dřevěný přístavek, veranda (pavlač)

Dyvan - pohovka, sofa, gauč :-)

Pecek - pec

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Test, just a XRumer 23 StrongAI test...

digital profiler,29. 6. 2024 23:35

I needed to write you the very little observation so as to say thanks a lot over again relating to the pleasing concepts you've discussed in this article. It has been so tremendously generous with you to make easily all many of us might have offered for sale for an electronic book to help with making some cash for themselves, certainly considering that you might well have tried it if you ever considered necessary. The basics likewise served like the easy way to be aware that many people have the same zeal really like my own to know the truth good deal more with respect to this matter. Certainly there are several more fun sessions up front for individuals who discover your blog.